You are currently viewing Fordeler og ulemper med korttidsutleie

Fordeler og ulemper med korttidsutleie

 • Post author:
 • Post category:Utleie

Vurderer du korttidsutleie av bolig eller feriebolig? Før du tar steget helt ut er det viktig at du er oppdatert på fordeler og ulemper med investeringer for korttidsutleie. Til tross for gode inntektsmuligheter finnes der også risikoer. Her følger en veiledningen om investering i kortsiktige utleie for å maksimere avkastningen din.

Sammen med min kone, Agnethe, driver vi med utleie av ferieboliger. Selv tilbyr vi to hytter på Voss, et townhouse i Spania og til tider vårt eget hjem til utleie. Les mer om disse stedene her:

www.casaagnethe.eu og www.sansel.no.

Hva er en investering for korttidsutleie?

Korttidsutleie er utleieforhold i bolig eller fritidseiendom av kort varighet, som typisk formidles via et nettsted, app eller annen programvare. En investering i bolig for korttidsutleie er når en investor kjøper en eiendom med det formål å gjøre den, (eller individuelle rom,) tilgjengelig på utleieplattformer som Airbnb, Booking.com eller VRBO, i motsetning til å bruke den som hovedbolig. Dette gir altså investoren mulighet til å leie ut flere objekter, til flere forskjellige leietakere, og dermed ha flere inntektsstrømmer samtidig.

Fordeler ved korttidsutleie

God kilde til passiv inntekt

Ettersom Airbnb og andre ferieleieplattformer har blitt mer populære de siste årene, er det flere muligheter for eiendomseiere å generere en strøm av passiv inntekt. Selv om det krever kontinuerlig hardt arbeid, er kortsiktig leieinvestering fortsatt en levedyktig investeringsstrategi som gjør at verter kan bygge en formue. Du må belage deg på å sørge for innsjekk/utsjekk, markedsføring, utvask og oppfølging av gjest før, under og delvis etter oppholdet. En del av hemmeligheten ved å håndtere flere ansvarsområder er å bruke verktøy og programvareløsninger som kan hjelpe deg med å automatisere hoveddelen av dine daglige oppgaver. Et eksempel er programvaren iGMS som du kan lese mer om her.

Mer lukrativt enn langtidsutleie

Siden du vanligvis kan belaste mer per natt, kan du generere mer fortjeneste sammenlignet med en tradisjonell eiendomsinvestering. Ifølge FortuneBuilders kan en Airbnb-eiendom som drives effektivt tjene to til tre ganger inntekten sammenlignet med en umøblert, langsiktig leie. Faktisk, økte gjennomsnittlig døgnpris i 2020, til tross for pandemi. 

Du kan bruke ferieboligen selv

Selv om du ikke bør la din personlige agenda styre din utleieinvestering, er muligheten til å bruke utleieeiendommene dine som et fritidshus fortsatt en attraktiv ekstra fordel. Alt du trenger å gjøre er å blokkere bestemte datoer i din bookingkalender.

Variert portefølje klienter

Hvis du er heldig som finner en leietaker som betaler sin månedlige husleie i tide, kan det ha sine fordeler å leie eiendommen din til en langsiktig leietaker. Ulempen er om leien kommer for sent, eller uteblir, da merkes konsekvensene.

Derimot om du leier ut via utleieplattformer, sørger de for å ta imot betaling før gjesten kommer. Slik mottar du inntekter fra forskjellige leietakere regelmessig. 

Kontroll over boligen din

Selv om det krever mer arbeid og har høyere utgifter, kan det være lettere å administrere vedlikehold av boligen. Ettersom du tar imot gjester oftere, vil du bli informert om eventuelle vedlikeholdsbehov raskere. Du kan også endre prisene regelmessig, for eksempel øke dem i høysesongen eller ved eventer. Du har altså større kontroll over prisene dine.

Ulemper ved korttidsutleie

Høyere utgifter

Når du leier ut til langsiktige leietakere, er du mindre involvert i leieforholdet, og du er bare  ansvarlig for å vedlikeholde eiendommen i spesielle tilfeller. Som vert for en utleiebolig må du bruke mer tid på å hjelpe gjestene dine til å få en strålende opplevelse. Vanlige utgifter ved korttidsutleie kan være:

 • Møbler av høy kvalitet
 • Dekor
 • Sengetøy
 • Håndklær
 • Kjøkken utstyr
 • Utvendige møbler
 • Wi-fi
 • Rengjøringskostnader
 • Redskaper
 • Strøm og andre løpende kostnader

Ved oppstart av korttidsutleiebedriften dinbør du også ta hensyn til oppstartskostnadene. Forsikring koster mer og du bør investere i profesjonell fotografering.

Regler og begrensninger for korttidsutleie

I mange byer og sameier er det innført strenge regler og forskrifter  for å begrense korttidsutleie. Disse lovene kan ofte begrense utleiemulighetene ved å sette et maksimalt tillatt antall dager for utleie.

Ujevn kontantstrøm

Som ny i utleiebransjen kan det være vanskeligere for deg å få gjester, da du sannsynligvis har få anmeldelser. 

For å sikre at kalenderen din fylles opp regelmessig, må du markedsføre din feriebolig. Det er viktig å lage en tiltalende oppføring på plattformene til og å være aktiv på sosiale medier. Særg også for å ha en spennende profil på utleiestedet ditt.

Mer arbeid i det daglige

Investeringer i korttidsutleie krevet mer arbeid i det daglige. Det vil være ditt ansvar å sørge for at eiendommen din alltid er klar for gjester, og at alt av bygning og fasiliteter er i perfekt stand. Et alternativ til dette vil være å kjøpe tjenester fra et eiendomsforvaltningsselskap. Det vil imidlertig gjøre et stort innhugg i det økonomiske inntjeningspotensialet.